Culture
Retour Accueil

Visit Jules Verne’s house

Visitor trail
 

Jules Verne and his wife Honorine moved into this house, on the corner of Rue Charles-Dubois and Boulevard Longueville in 1882 and lived here until 1900. He is 54 and at the height of his fame. The large two-storey house has a big attic and a tower topped by a belvedere. The kitchen, the stables and the outbuildings take up the large left wing of the building (now, the reception area).
Similar to other houses of the period, the House with the Tower is built from red brick with a pink coating on the front of the building and a light-coloured pointing at the back. The lintels, cornices and window sills are made from limestone. The large garden attached to the yard disappeared in the 1970s.
The spiral staircase inside the tower led to the bedrooms on the first floor. The writer’s study was on the second floor at the corner of the building

The Ground Floor
 

The ground floor of this mid-19th century house has retained much of its original decoration. It is the part of the house which has changed the least since Jules Verne left.

The First Floor
 

On the first floor, where the Verne family bedrooms were, there is now a reconstruction of Hetzel’s publishing company in Paris, his sitting room and his study.

The Second Floor
 

After a detour through Jules Verne’s sea world, you will discover his working space; from his sources of inspiration to his writing room.
The original location and decoration of this study have recently been restored.

The attic
 

The attic is a place to store our many memories. It is a safe haven for old things; a family attic with trunks full of souvenirs, old photographs, discarded game sets, magic lanterns, posters and other treasures. Jules Verne’s attic is also home to the many lives of his novels from their creation to the present day.